Waarom zijn vrouwen (vaak) meer geobsedeerd door astrologie dan mannen?
In een zonnige woonkamer zit Chantal – een creatieve dertiger – op de bank met een warme kop thee. Op haar schoot prijkt een dik astrologieboek, vol met gekleurde sticky notes en aantekeningen in de kantlijn.
Naast haar, onderuitgezakt in een luie stoel, zit Frans, haar partner, half van achter zijn laptop toe te kijken.
Hij ziet Chantal af en toe zuchten van opwinding wanneer ze weer een “spot-on” astrologische omschrijving leest over haar Leeuw-ascendant.
Frans knikt afwezig: “Ja joh, dat zal wel. Maar verklaar me dan eens: waarom staan die sterren daar en zou dat invloed hebben op hoe ik me voel?”
Chantal rolt met haar ogen en pikt geamuseerd haar telefoon op. Ze begint met haar moeder te appen over nieuwe astrologische inzichten. Waarom is Frans zo sceptisch, terwijl Chantal er zoveel plezier en houvast in vindt?
Is het iets in de manier waarop vrouwen (gemiddeld) in het leven staan, of komt het door de cultuur waarin we leven?
In dit artikel nemen we je mee in een verhalende reis langs verschillende mogelijke redenen waarom vrouwen – vaker dan mannen – zo geïnteresseerd (sommigen zeggen geobsedeerd) zijn door astrologie.
Een reis vol emoties
Vrouwen staan vaak bekend om hun vaardigheid én interesse om zich in emoties te verdiepen.
Kijk naar Chantal: in haar appgesprek met haar moeder heeft ze het niet alleen over “Ram versus Weegschaal,” maar ook over hoe ze zich voelt bij een bepaalde maanstand.
In de kern gaat astrologie over verbinding met innerlijke processen: emoties, intuïtie en zelfkennis. Het herinnert veel mensen eraan dat het leven cyclisch is, net als de maan die rond de aarde draait.
En laat het nu net zo zijn dat volgens onderzoeken vrouwen gemiddeld meer bezig zijn met emotionele verwerking en relationele verbinding (al is dat natuurlijk niet bij iedereen zo).
Laten we kijken naar het verhaal van Chantal:
Chantal’s moeder is al jaren into astrologie. Zo hebben ze samen een dagboek waarin ze opschrijven hoe ze zich voelen rond nieuwe maan of volle maan, en hoe dat overeenkomt met hun horoscoop.
Ze vergelijken notities, lachen om herkenbare patronen én peppen elkaar op als er onzekerheden opspelen. Wat voor Frans misschien wat zweverig overkomt, is voor Chantal en haar moeder juist een manier om hun onderlinge band te versterken.
Sociale verbinding en gesprekken
Astrologie is vaak een “gespreksstarter”. Denk aan een feestje in de achtertuin, waar drie vrouwen samenkomen en binnen vijf minuten hun zonneteken, maanteken en ascendant met elkaar delen. Waarom? Omdat het leuk is om te zoeken naar overeenkomsten en verschillen.
Mannen hebben misschien eerder de neiging om (stereotiep gezien) te praten over sport, werk of hobby’s. Vrouwen daarentegen voelen zich vaak aangetrokken tot persoonlijke verhalen, gevoelens en betekenisgeving. Astrologie biedt een speels raamwerk voor dat soort gesprekken.
Zo ook Chantal:
Chantal is op een vrijgezellenfeestje van haar vriendin Sofie. Na een paar glazen bubbels eindigen ze allemaal in een kring, giechelend om elkaars verliefdheden en worstelingen.
Al gauw maakt Sofie er een spel van: “Zeg me je sterrenbeeld, en ik vertel je welk type partner bij je past!” Er volgen hoge gilletjes, verraste blikken en gebroederlijke knuffels als Sofie’s adviezen precies in de roos lijken te zijn.
Cultuur en media-invloed
De afgelopen decennia is astrologie populairder dan ooit. Als je social media opent, zie je talloze memes, korte astrologische updates en podcasts gericht op vrouwen.
Influencers zoals celebrity-astrologen, tarotlezers en lifestyle-bloggers targeten vaak specifiek een vrouwelijk publiek.
Mannen worden – cultureel gezien – minder aangesproken op deze ‘holistische’ interessegebieden.
De marketing is vaak gericht op vrouwenbladen, beauty & lifestyle magazines of populaire podcasts met een overwegend vrouwelijk publiek.
Zo ontstaat een soort “astrologiecommunity” waar vrouwen zich gehoord en begrepen voelen.
En Chantal?
Chantal krijgt regelmatig meldingen op Instagram van astrologiecoaches die de nieuwste “Mercurius retrograde”-tips delen: hoe je minder stress kunt ervaren en hoe je je relaties kunt verbeteren.
Ze stuurt die posts door naar haar vriendinnen. Maar Frans krijgt op zijn feed voornamelijk tech-updates, humoristische filmpjes of sportnieuws te zien, omdat het algoritme hem daar meer mee associeert. Er is dus minder astrologische prikkel voor hem.
Persoonlijke groei en (zelf)reflectie
Vrouwen worden in veel samenlevingen gestimuleerd tot (of zelfs verwacht in) het reflecteren op hun eigen gedrag, uiterlijk, en emoties – denk aan gesprekken over gezondheid, zelfbeeld of moederschap.
Deze focus op (zelf)reflectie maakt astrologie extra aantrekkelijk, omdat het een kapstok biedt om jezelf te analyseren.
Hoe zit dat bij onze hoofdpersoon?
Chantal zit thuis met haar bullet journal, waar ze niet alleen taken in plant, maar ook reflectievragen noteert per week.
Zoiets als: “Wat maakte me deze week gelukkig? Wat kan ik volgende week anders doen?” Astrologie voegt daar een symbolisch laagje aan toe: “Is er een planeet of stand die verklaart waarom ik me nu zo onrustig voel?”
Daar vindt ze houvast en richting, net als veel andere vrouwen die een pad van zelfontwikkeling bewandelen.
Scepsis versus openheid
“Mannen zijn niet per se minder gevoelig of minder spiritueel,” stelt Chantal’s vriendin Dana, psycholoog van beroep, gerust. Maar ze ziet in haar praktijk dat mannen vaak opgroeien met het idee dat ze rationeler moeten zijn, hun gevoelens meer moeten beheersen en minder mogen ‘afdwalen’ in intuïtieve of symbolische ideeën.
Mannen kunnen best in astrologie geïnteresseerd zijn – en sommigen zijn dat ook – maar de maatschappelijke norm is dat het eerder als “zweverig” of “onwetenschappelijk” wordt bestempeld. En wie wil er nou als onwetenschappelijk of zweverig worden gezien als je geleerd hebt dat ‘mannen stoer en praktisch moeten zijn’?
Hoe verhoudt dit zich tot ons verhaal?
Frans lacht wat ongemakkelijk als Chantal hem uitlegt dat zijn maan in Waterman staat, wat zijn afkeer van routine zou verklaren.
Hij voelt zich ergens best aangesproken, maar zegt hardop: “Ik ben gewoon niet zo van de horoscoopdingen.” Het is alsof hij bang is dat als hij toegeeft dat het tóch kloppend voelt, hij niet langer serieus zou worden genomen door zijn mannelijke vrienden.
Meer dan een stereotype
Hoewel “vrouwen zijn geobsedeerd door astrologie” wellicht een cliché lijkt, zit er wel degelijk een kern van waarheid in dat vrouwen gemiddeld genomen meer openstaan voor het onderzoeken van emoties, relaties en symboliek.
Astrologie biedt een laagdrempelige en speelse manier. Het laat jezelf en anderen beter te leren kennen. De cultuur en media-omgeving doen de rest: vrouwenbladen, Insta-posts en podcasts over astrologie werken als een magneet.
Toch blijft het belangrijk te onderstrepen dat deze fascinatie niet uitsluitend vrouwen toebehoort. Ook mannen kunnen genieten van (of baat hebben bij) astrologische inzichten, als ze daar ruimte voor maken in hun leven.
Er zijn namelijk net zo goed mannen die precies weten wat hun ascendant is en vol overtuiging Mercurius retrograde bespreken – al merk je dat misschien minder snel, omdat de stereotype beelden en marketing anders suggereren.
Op die zonnige middag in de woonkamer kijkt Chantal met een vrolijke glimlach naar Frans. “Misschien vind je het ooit wél leuk,” zegt ze met een knipoog, terwijl ze een kleurrijke illustratie van zijn geboortekaart naar hem toeschuift.
Frans rolt schijnheilig met zijn ogen, maar je ziet een vleugje nieuwsgierigheid in zijn blik. Misschien, héél misschien, wil hij er toch wat meer van weten.
En dat is de essentie: astrologie kan voor iedereen iets betekenen – ongeacht je geslacht. Maar het is vaak de weg die vrouwen makkelijker vinden naar verbinden, reflecteren en een tikje mystiek in het alledaagse leven brengen.