Betekenis Minor Arcana Kelken Tarot

Het Dek van Kelken Tarot kaarten gaan over het emotionele niveau van bewustzijn en worden geassocieerd met liefde, gevoelens, relaties en verbindingen.

Minor Arcana Kelken

Het Dek van Kelken wordt geassocieerd met het element water. Water is vloeibaar, wendbaar en ‘in flow’, maar het is ook erg krachtig en vormend. Het kan zacht en zacht zijn, zoals golven die tegen de zandige kust klotsen, of het kan krachtig en zelfs krachtig zijn, als een razende rivier.

Het element water staat symbool voor vloeibaarheid, gevoelens en emoties, intuïtie, relaties, genezing en reiniging. Het is een vrouwelijk element en weerspiegelt de subtiele kracht die vaak aanwezig is bij vrouwen. Het is ontvankelijk, aanpasbaar, zuiverend en vloeiend.

In een pak speelkaarten komt Kelken overeen met Harten.

Minor Arcana Kelken Tarotkaarten

Aas van Kelken

Aas van Kelken

Rechtop:

Liefde, nieuwe relaties, mededogen, creativiteit

Omgekeerd:

Eigenliefde, intuïtie, onderdrukte emoties

De Aas van Kelken toont een kelk vol met vijf stromen water. De beker vertegenwoordigt het vat van je onderbewustzijn; de vijf stromen zijn je vijf zintuigen en de overvloedige emotie en intuïtie stroomt van binnenuit jou. De hand die de beker vasthoudt glijdt uit de wolken, een symbool van je bewustzijn van spirituele energie en invloed. Onder de hand bevindt zich een uitgestrekte zee bedekt met lotusbloesems, die het ontwaken van de menselijke geest betekent. Een duif daalt af naar de kelk – een symbool van goddelijke liefde die door het onderbewustzijn stroomt naar bewustzijn.

Twee van Kelken

Twee van Kelken

Rechtop:

Verenigde liefde, partnerschap, wederzijdse aantrekkingskracht

Omgekeerd:

Eigenliefde, uitmaken, disharmonie, wantrouwen

Twee van Kelken toont een jonge man en een vrouw, die bekers uitwisselen en hun liefde voor elkaar verpanden. Boven hen zweeft de Caduceus van Hermes – een gevleugeld personeel met twee slangen er omheen – het oude symbool van handel, handel en uitwisseling. Aan de bovenkant van de Caduceus bevindt zich een leeuwenkop, die passie en vuurenergie betekent en suggereert dat er heel wat vurige seksuele energie tussen deze twee mensen kan zijn.

Drie van Kelken

Drie van Kelken

Rechtop:

Viering, vriendschap, creativiteit, samenwerkingen

Omgekeerd:

Onafhankelijkheid, alleen tijd, keihard feesten, vijfde wiel aan het wagen

In de Drie van Kelken dansen drie jonge vrouwen met elkaar in een cirkel, terwijl ze hun bekers hoog in de lucht hangen in een toost van vreugde en feest. Ze kijken elkaar aan met waardering, eer en respect en zijn gebonden aan hun emotionele band en vriendschap. Er is een gevoel van opheffing van elkaar en het vieren van de unieke bijdrage van elke vrouw aan de groep. De grond is gelaagd met bloemen, fruit en een pompoen en symboliseert de viering van een overvloedige oogst en de goedheid in het leven.

Vier van Kelken

Vier van Kelken

Rechtop:

Meditatie, contemplatie, apathie, herevaluatie

Omgekeerd:

Terugtrekken, inchecken voor afstemming

Vier van Kelken toont een jonge man die onder een boom zit met gekruiste armen, diep in contemplatie en meditatie. Hij is zo verdiept in zijn gedachten dat hij niet lijkt op te merken dat de uitgestrekte arm hem een beker aanbiedt. Nog drie kopjes staan aan zijn voeten, maar nogmaals, hij lijkt deze nieuwe kansen ook niet op te merken of zich zorgen te maken.

Vijf van Kelken

Vijf van Kelken

Rechtop:

Spijt, mislukking, teleurstelling, pessimisme

Omgekeerd:

Persoonlijke tegenslagen, zelfvergeving, doorgaan

Vijf van Kelken toont een man in een lange zwarte mantel die neerkijkt op drie kopjes die zijn omgestoten – een symbool van zijn teleurstellingen en mislukkingen. Achter hem staan twee bekers die nieuwe kansen en mogelijkheden vertegenwoordigen, maar omdat hij zo gefixeerd is op zijn verliezen (de omgekeerde bekers), mist hij de kansen die hem ter beschikking staan.

Op de achtergrond kruist een brug een grote, stromende rivier en leidt naar de veiligheid van het kasteel of huis aan de andere kant van de rivieroever – als hij maar verder kan gaan van de omgekeerde cups. De brug is een bericht om ‘een brug te bouwen en eroverheen te komen!’

Zes van Kelken

Zes van Kelken

Rechtop:

Het verleden, jeugdherinneringen, onschuld, vreugde opnieuw bekijken

Omgekeerd:

Leven in het verleden, vergeving, gebrek aan speelsheid

In de Zes van Kelken leunt een jonge jongen naar beneden en geeft een kopje gevuld met bloemen aan een jongere meid. Het meisje kijkt met liefde en respect naar de jongen toe terwijl hij de bloemen aan haar aanbiedt. Liefde, harmonie en samenwerking – alle belangrijke elementen van de Zes van Kelken – schijnen door deze zachte daad. De jonge kinderen vertegenwoordigen ook jeugdherinneringen

Op de achtergrond loopt een oudere man in de verte weg, alsof hij wil zeggen dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over problemen met volwassenen; geniet gewoon van het moment om weer jong, onschuldig en vrij te zijn. De kinderen lijken ook op de binnenplaats van een groot huis te staan, wat symbool staat voor comfort, veiligheid en beveiliging. Op de voorgrond staan nog vier kopjes gevuld met bloemen, en een vijfde beker staat op een voetstuk achter de jongen.

Zeven van Kelken

Zeven van Kelken

Rechtop:

Kansen, keuzes, verlangend denken, illusie

Omgekeerd:

Afstemming, persoonlijke waarden, overweldigd door keuzes

In de Zeven van Kelken staat een man voor zeven kelken gevuld met verschillende geschenken. Sommige kelken dragen wenselijke geschenken zoals juwelen en een kroon van overwinning. Maar anderen houden geschenken die helemaal geen geschenken zijn; in plaats daarvan zijn het vloeken, zoals de slang of draak. De wolken en de kopjes symboliseren de wensen en dromen van de man, en de verschillende geschenken binnenin suggereren dat je voorzichtig moet zijn met wat je wenst, omdat niet alles is zoals het lijkt. Er moeten keuzes worden gemaakt, maar daarbij moet je verder gaan dan illusie en allure, en in plaats daarvan focussen op wat goed voor je is.

Acht van Kelken

Acht van Kelken

Rechtop:

Teleurstelling, verlating, terugtrekking, vluchtgedrag

Omgekeerd:

Nog een keer proberen, besluiteloosheid, doelloos drijven, weglopen

In de Acht van Kelken loopt een man weg van de acht kopjes die op de voorgrond staan. De kelken zijn zo gerangschikt dat het lijkt alsof er een ontbreekt, een teken dat emotionele vervulling en heelheid ontbreekt. De man heeft deze kelken met een gevoel van verlies en teleurstelling de rug toegekeerd en schuifelt de bergen in. Een nabijgelegen rivier symboliseert zijn emoties, en de bergen vertegenwoordigen het besef dat dit geen gemakkelijke reis zal zijn (hoewel het nodig is voor echt geluk op de lange termijn). De maan in de nachtelijke hemel verlicht het pad dat voor ons ligt – de man vertrekt in het holst van de nacht in de hoop onopgemerkt te blijven, wat suggereert dat er een niveau van ontsnapping of vermijding in deze kaart kan zijn.

Negen van Kelken

Negen van Kelken

Rechtop:

Tevredenheid, tevredenheid, dankbaarheid, wens die uitkomt

Omgekeerd:

Innerlijk geluk, materialisme, ontevredenheid, toegeeflijkheid

In de Negen van Kelken zit een man op een houten bank. Hij is comfortabel, maar niet te comfortabel (je zou de hele dag niet op die houten bank willen zitten!). Zijn armen zijn gekruist en hij heeft een glimlach op zijn gezicht, die tevredenheid en tevredenheid uitdrukt. Achter hem is een gebogen structuur gedrapeerd in blauw materiaal, met negen gouden kelken gerangschikt in een boog. De kelken vertegenwoordigen emotionele voldoening nadat je je diepste verlangens hebt uitgevoerd.

Tien van Kelken

Tien van Kelken

Rechtop:

Goddelijke liefde, gelukzalige relaties, harmonie, afstemming

Omgekeerd:

Ontkoppeling, niet afgestemde waarden, worstelende relaties

Op de Tien van Kelken staat een liefhebbend stel samen, armen gestrekt, terwijl hun twee kinderen in de buurt spelen. Ze kijken naar hun huis op de heuvel en een prachtige regenboog in de lucht gevuld met tien kelken. Deze twee hebben echte, eeuwige liefde en hebben alles wat ze zich maar kunnen wensen – het huis, de kinderen, en vooral, het vervullen van liefde – en ze delen deze band met de mensen om hen heen.

Het ouderlijk huis symboliseert stabiliteit en comfort, terwijl de met gras begroeide heuvels vruchtbaarheid betekenen en de rivier de stroom van emoties markeert. De regenboog signaleert het einde van moeilijke tijden en is een teken van het goddelijke dat alles goed komt. De idyllische scène is er een van ware emotionele vervulling en goddelijke liefde.

Page van Kelken

Page van Kelken

Rechtop:

Creatieve mogelijkheden, intuïtieve berichten, nieuwsgierigheid, mogelijkheden

Omgekeerd:

Nieuwe ideeën, twijfelende intuïtie, creatieve blokkades, emotionele onvolwassenheid

Page van Kelken draagt een blauwe tuniek met een bloemenprint en een baret op zijn hoofd met een lange, vloeiende sjaal. Hij staat aan de kust, met de golvende zee achter zich en houdt een kelk in zijn rechterhand. Verrassend genoeg springt een vis zijn kop uit de kelk en kijkt de jongeman aan. De vis en de zee achter hem vertegenwoordigen het element water en alle dingen die te maken hebben met creativiteit, intuïtie, gevoelens en emoties. De onverwachte verschijning van de vis betekent dat creatieve inspiratie vaak uit het niets komt en alleen wanneer je er voor open staat.

Ridder van Kelken

Ridder van Kelken

Rechtop:

Creativiteit, romantiek, charme, verbeeldingskracht, schoonheid

Omgekeerd:

Overactieve verbeelding, onrealistisch, jaloers, humeurig

In de Ridder van Kelken rijdt een ridder op een wit paard en steekt een gouden kelk uit alsof hij een boodschap vanuit het hart draagt. Over zijn wapenrusting draagt de ridder een mantel bedekt met afbeeldingen van vissen, het symbool van water, bewustzijn en creativiteit. Zijn helm en laarzen zijn gevleugeld, een symbool van een actieve en creatieve verbeelding en een waardering voor mooie dingen.

In tegenstelling tot de Ridder van Staven of de Ridder van Zwaarden, strijkt het paard in de Ridder van Kelken niet naar voren, maar beweegt zich langzaam en sierlijk, en geeft een sfeer van kalmte en vrede. Het paard staat voor kracht, energie en drive en de kleur wit is een symbool van zuiverheid, spiritualiteit en licht.

De achtergrond is meestal kaal, behalve enkele bomen ver weg en de rivier die er doorheen stroomt, wat de kracht van de emoties en verbeelding symboliseert om een nieuwe levenskracht te creëren, zelfs als het lijkt alsof er geen is.

Koningin van Kelken

Koningin van Kelken

Rechtop:

Medelevend, zorgzaam, emotioneel stabiel, intuïtief, bij de tijd

Omgekeerd:

Innerlijke gevoelens, zelfzorg, eigenliefde, mede-afhankelijkheid

De Koningin van Kelken is een mooie, introspectieve vrouw die op een troon aan de rand van de zee zit. In haar handen houdt ze een gouden kelk versierd met handgrepen in de vorm van engelen. In tegenstelling tot de meeste kelken in het dek van Kelken kaarten, is deze kelk gesloten – wat aantoont dat de gedachten en gevoelens van de koningin voortkomen uit haar onderbewustzijn en de diepten van haar ziel.

Ze zit op een stenen troon versierd met afbeeldingen van zeenimfen, vissen en schelpen. De zee en de vis zijn symbolen van het onderbewustzijn, en water staat voor emotie, geest en waarneming. Een wolkeloze, helderblauwe hemel en kalm water van de zee omringen haar. Haar voeten raken het water niet; ze rusten op kleurrijke kiezelstenen aan de kust. Het is alsof ze verbonden is met haar emoties (zoals voorgesteld door het water), maar niet overweldigd door hen.

Koning van Kelken

Koning van Kelken

Rechtop:

Emotioneel gebalanceerd, meelevend, diplomatiek

Omgekeerd:

Zelfcompassie, innerlijke gevoelens, humeurigheid, emotioneel manipulatief

De Koning van Kelken zit op een grote stenen troon en draagt een blauwe tuniek en een gouden cape – een symbool van zijn autoriteit en status. Rondom zijn nek hangt een klein vis-amulet dat symbool staat voor zijn creativiteit. In zijn rechterhand houdt hij een kelk die de emoties vertegenwoordigt, en zijn linker heeft een scepter, die kracht en controle toont. In tegenstelling tot de andere Kelken speelkaarten kijkt hij niet naar zijn kelk en lijkt hij ergens anders te zijn gericht; misschien heeft hij zijn emotionele zelf al onder de knie en hoeft hij zich niet zo hard op dit facet van zichzelf te concentreren.

De Koning van Kelken lijkt te dobberen op een granieten blok in het midden van een turbulente zee. Achter hem aan zijn rechterkant springt een vis uit de oceaan, terwijl aan de linkerkant een schip gestaag vaart ondanks de golven. Deze beelden laten zien dat deze koning kalm en gebalanceerd blijft, zelfs in turbulente omstandigheden, en heeft geleerd hoe hij open moet staan voor zijn emoties en onbewuste impulsen, zonder daardoor overweldigd te worden. Hij houdt kracht en controle terwijl hij zijn gevoelens in balans houdt.

Tarotkaarten Dek

De Dwaas
Aas van Zwaarden
Aas van Pentakels
Aas van Staven

Onze boekentip

[affiliate_products style="grid"][/affiliate_products]