door: Nella Hajji | Zodiac Horoscoop ©

We leven in een complexe wereld. Hoe meer we ernaar streven om onze problemen op te lossen, hoe meer problemen we voor onszelf in het proces creëren. Waar komen onze problemen vandaan? Ze komen van de menselijke geest, die individuele problemen voor ieder van ons veroorzaakt. In plaats van onze eigen problemen op te lossen, die vaak onoplosbaar zijn, proberen we soms zelfs de problemen van anderen om ons heen op te lossen, waarbij we onszelf laten geloven dat het oplossen van de problemen van anderen op de een of andere manier de problemen van onszelf zal oplossen. Niets is verder van de waarheid verwijderd. Het oplossen van andermans problemen, of zelfs die van onszelf, is niet meer dan “beheersen” wat er in ons leven gebeurt. We leven in een steeds veranderende wereld en elke verandering zal nieuwe problemen veroorzaken. Daarom betekent het oplossen van onze huidige problemen niet dat er nog meer problemen zullen komen. De perceptie van problemen is immers altijd in de geest en het is altijd geest boven materie.

Oakleys Glasses 2016

Controle is een fundamenteel menselijk instinct. Uit angst voor het onbekende streefden onze voorouders al in het stenen tijdperk ernaar om hun omgeving te beheersen om te overleven, en zo het menselijke instinct van vecht-of-vlucht te ontwikkelen.

Als mens willen we vaak alles in eigen leven beheersen. De ironie van controle is dat hoe meer we ernaar streven om te controleren, hoe meer stress we voor onszelf creëren. Het anticiperen op stress plaatst ons bijvoorbeeld vaak in een waarschuwingssysteem dat stresshormonen produceert. We moeten dan een aantal keuzes maken voor het leven – dit kiezen en vermijden, wat vaak tot spijt en teleurstelling leidt. Verwachting van het verwachte resultaat intensiveert de stress nog verder, waardoor we vaak meer doen dan wat nodig is om het verwachte resultaat te garanderen. Overmatig doen is op zich al stressvol.

Menselijke levensreis is een uitdaging met zijn vele problemen die vaak buiten de menselijke controle liggen: zoals verlies van fysieke gezondheid, visie, mobiliteit en geheugen; materieel verlies, zoals verlies van eigendommen door natuurrampen, inkrimping of verhuizing naar een verpleeghuis; verlies van geliefden, zoals scheiding, dood en sterfgeval. Het probleem is dat we teveel gehechtheid hebben aan het verleden en het heden in de fysieke wereld die we te wijten zijn aan loslaten. Controle is synoniem met vasthouden. Gehechtheid is je emotionele afhankelijkheid van dingen en mensen die je identiteit of ego-zelf bepalen, waar je je geluk en zelfs je overleving omheen verpakt. Om dat ego-zelf te behouden en in stand te houden, wil je de controle over alles en iedereen om je heen uitoefenen. Controle is een teken van angst en onzekerheid – iets wat je moet leren loslaten, net zoals de bestsellerauteur Thich Nhat Hanh ooit zei: “Loslaten geeft ons vrijheid en vrijheid is de enige voorwaarde voor geluk.” Laat de controle los om God over te laten nemen; tenslotte bestuurt Hij alles en iedereen in deze wereld. Geef jezelf die vrijheid om je leven te leven alsof alles een wonder is.

www.ISO-17025.com

Waar het op neerkomt: wanneer je geconfronteerd wordt met een probleem in het leven, doe dan wat je kunt met wat je hebt en laat de controle los om God de rest te laten doen. Omhels iets dat in je leven gebeurt – of het nu goed of slecht is; prettig of onaangenaam – en wees een student of een leraar in die leerervaring.

 

Dit vind je ook leuk