Bekkenoefentherapie: Een sleutel tot beter welzijn

Welkom bij onze blik op bekkenoefentherapie, een gespecialiseerde vorm van Oefentherapie die zich richt op het bekkengebied. Deze therapie kan een doorslaggevende rol spelen bij het verlichten van diverse “bekken”klachten en het verbeteren van de algehele levenskwaliteit.

Wat is bekkenoefentherapie?

Bekkenoefentherapie is een gespecialiseerde vorm van oefentherapie die zich richt op het behandelen en voorkomen van klachten in het bekkengebied. Deze klachten kunnen variëren van pijn en ongemak tot incontinentie en seksuele disfunctie. De therapie omvat een reeks tips over houdingen, oefeningen en technieken die gericht zijn op het versterken en stabiliseren van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de functie van het bekken.

De voordelen van bekkenoefentherapie:

 1. Verlichting van Pijn en Ongemak: Veel mensen ervaren verlichting van chronische pijn in de onderrug, heupen en het bekkengebied.
 2. Verbeterde Bekkenbodemfunctie: Dit kan leiden tot betere controle over blaas- en darmfuncties.
 3. Seksuele Gezondheid: De therapie kan bijdragen aan verbeterde seksuele functies en plezier.
 4. Zwangerschap en Postpartum Herstel: Het is bijzonder effectief voor vrouwen tijdens en na de zwangerschap.

Hoe werkt bekkenoefentherapie?

Tijdens een anamnese en onderzoek evalueert een oefentherapeut eerst je specifieke situatie. Vervolgens stellen ze een gepersonaliseerd behandelplan op, dat kan bestaan uit:

 • Spierversterkende oefeningen/ stabiliteitstraining (Core)
 • Optimaliseren houdings- en bewegingspatroon
 • Stretching en bekkenbeheersing
 • Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken
 • Manuele therapie

Voor wie is bekkenoefentherapie geschikt?

Deze therapie is niet alleen voor vrouwen; mannen en mensen van alle leeftijden kunnen er baat bij hebben. Het is bijzonder nuttig voor:

 • Zwangere vrouwen en nieuwe moeders
 • Incontinentieproblemen
 • Mensen met (chronische) bekkenpijn
 • SI klachten

Ten slotte

Bekkenoefentherapie biedt een pad naar verbeterd welzijn en kwaliteit van leven. Door een combinatie van professionele begeleiding en toegewijde zelfzorg, kunnen velen een aanzienlijke verlichting van hun symptomen ervaren.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in het starten van bekkenoefentherapie? Vind informatie of een adres op de site van de VvOCM met de praktijkzoeker. Klik aan specialisatie: Bekkenoefentherapie.

Tevens is op www.pmcs.nl en www.rosttherapy.com informatie te vinden over bekkenoefentherapie en de gespecialiseerde bekkentherapeuten.

 

logo-vvocm